lördag 17 augusti 2019

Afia hittar ovanlig vän i spelet

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=searchResult_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=164389&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&_searchResult_WAR_arenaportlet_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=0&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=skuggan+i+spelkodne&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&_searchResult_WAR_arenaportlet_arena_member_id=186524583
Jag letade efter en ny bok att blogga om på vår hylla med nyutkommen barn- och ungdomslitteratur och fann den här, Skuggan i spelkoden av Eira A Ekre. Som liten uppvuxen med Atari, Commodore 64 och Nintendo har jag fascinerats av spelvärlden. Tänk då en bok där ett litet barn blir vän med spelkaraktären! 
Huvudrollsfiguren i berättelsen är Afia som spenderar mycket tid ensam hemma. Hennes mamma är spelutvecklare och jobbar väldigt mycket. När Afia är ensam upptäcker hon många konstiga fenomen. Ljus blåser ut sig själva och diskmaskinen öppnas oförklarligt. 
En dag ber Afia sin mamma att få testa ett av hennes spel. Det är en demoversion av ett action- och äventyrsspel. Afia vill lära sig programmera och får en del råd av sin mamma, bland annat om hon sätter en hashtag framför spelkoden så kan hon förändra hela spelet. 
Afia är nyfiken och gör såklart detta. Ganska snart börjar det hända saker. I spelet, som finns i hennes mobiltelefon, ser hon snart en varelse med mörk tjock päls torna upp sig. Monstret har stora muskulösa lår, iklädd ett höftskynke, en sliten ringbrynja och med vapen i hand. En kompis till Afia berättar att det kan vara en minotaur hon sett. 
Det visar sig att minotauren kan kommunicera med Afia. Varelsen blir Afias bästa vän och Afia spenderar all ledig tid med minotauren, så till den grad att hon glömmer bort sina andra vänner. 
Minotauren, som får namnet Lina, flätar Afias hår, något man som krigare gör för att visa respekt. Hon hjälper också Afia när hon blir trakasserad av ett killgäng i tunnelbanan. 
Allt är frid och fröjd tills Afias mamma en dag kommer hem och säger att hon ska avinstallera demoversionen vilket innebär att Lina kommer att försvinna!
Detta är en berättelse om vänskap. Det är en gullig historia men jag saknar lite nerv. Jag hade gärna sett fler intriger. Men gillar du spel, lär du inte bli besviken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar