söndag 18 augusti 2019

Bitterljuvt om skärgårdsliv och känsloliv

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=searchResult_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=164642&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&_searchResult_WAR_arenaportlet_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=0&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=v%C3%A4nta+p%C3%A5+vind&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&_searchResult_WAR_arenaportlet_arena_member_id=186524583
Oskar Kroon är tillbaka, mannen som gjorde en fantastisk debut med Mitt fönster mot rymden som vi har bloggat om tidigare här på Booklover. Nu har han skrivit en bok för lite äldre barn, Vänta på vind. Berättelsen handlar om Vinga, hon den lite konstiga, den vid sidan av.
Hennes mamma och pappa har nyligen genomgått en uppslitande skilsmässa. Pappan har gradvis, bit för bit, försvunnit från hemmet och hos mamma orkar Vinga inte bo just nu.
Hon tar sin tillflykt till morfar som bor ute i skärgården. Morfar är en riktig sjöman, tystlåten och karg, men varm. Här kan Vinga putsa på sin träsnipa hon har fått av morfar.
En dag kommer Rut till ön. Coola Rut som kommer från stan. Närvaron av Rut får Vinga att skämmas lite, för båten och Vegamössan, för pålstekar, halvslag och råband, för rosenfinkar, grisslor och smörsångare som uppenbar sig i sommarhettan.
Ändå är det något med Rut som Vinga blir nyfiken på.
Boken ger en skön och fin beskrivning av såväl skärgårdslivet som känslolivet. Ibland tar naturen sitt. Som den dagen då en död tumlare flyter iland och som hittas av Rut och Vinga. Upptäckten gör Vinga till något av en lokalkändis. Samtidigt riskerar den att att ödelägga vänskapen mellan dem. För vem var det egentligen som hittade tumlaren?
Detta är en bok för den som vill ha en bitterljuv läsupplevelse utöver det vanliga. Språket är mer utbroderat än vad man vanligtvis finner i böcker för mellanstadieåldern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar