torsdag 15 augusti 2019

Gripande bok som passat som film

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=searchResult_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=158174&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&_searchResult_WAR_arenaportlet_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=0&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=hj%C3%A4rtat+%C3%A4r+en+knuten+hand&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&_searchResult_WAR_arenaportlet_arena_member_id=186524583
Hjärtat är en knuten hand är en berättelse ur flera perspektiv. Olivers mamma och pappa har separerat. Mamman ska flytta ihop med en annan man. Det är av självklara skäl deppigt hemma. Pappan sitter i pyjamasbyxor långt in på eftermiddag. Eller som Oliver beskriver det: "han sitter hemma och gråter över en jävla fucking krukväxt".
Till samma stad där Oliver bor har Aline flyttat. Hennes pappa är musikproducent och måste bo i en storstad för att "komma närmare pulsen". Aline är inte glad över flytten utan vill flytta tillbaka till sina gamla kompisar.
Aline börjar i Olivers klass. Några veckor innan sommarlovet får eleverna i klassen en uppgift. De ska välja ett organ i kroppen och göra ett projektarbete om det. Aline väljer hjärtat. Oliver väljer ögat.
Hemma hos Oliver blir det allt deppigare. Pappan blir sjukskriven. En dag måste han åka in till sjukhus på grund av sina hjärtbesvär. Det är på detta tråkiga vis som Oliver och Aline möts på riktigt.
Oliver är på sjukhuset för att besöka sin pappa och Aline är där för att jobba med projektet.
"Har du också valt hjärtat?, frågar Aline. Oliver svarar inte då, men frågan gör honom alltmer nyfiken på Aline. Aline å andra sidan tycker bara hon var pinsam som frågade. Hon är inte van att prata med sina klasskompisar, i skolan säger hon knappt ett ord, men nu med Oliver känns det annorlunda.
Sakta men säkert lär de känna varandra. Båda utvecklar känslor för varandra. Men hur ska de ta detta vidare? Vågar de älska varandra?
Detta är en fin, sorglig och gripande historia om kärlek. Ingrid Ovedie Volden skriver på ett filmiskt sätt och denna bok hade passat ypperligt som filmmanus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar