tisdag 21 maj 2019

Är Wilma den enda som bryr sig om miljön?

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=searchResult_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=163160&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&_searchResult_WAR_arenaportlet_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=0&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=%C3%A4r+det+bara+jag+som+bryr+mig&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&_searchResult_WAR_arenaportlet_arena_member_id=186524583

Sommarlovet är slut och Wilma ska börja sexan. För Wilma känns det dock inte bra att börja skolan igen, hon känner sig nervös och obehaglig till mods. Hon tycker att de andra tjejerna i klassen har förändrats. Det enda som verkar betyda något är kläder, smink, Tiktok och Sims.
När Wilma kommer till skolan pratar klasskompisarna Kajsa och Märta om vad de har gjort på sommarlovet. Resor har gjorts till USA och Grekland och Wilma som bara fiskat med morfar och varit i Kalmar och på Öland.
Wilma vägrar dock att skämmas. Det är inte hon som ska skämmas för att hon och hennes familj tänker på miljön tänker hon. Det är Kajsa och Märta som borde skämmas för att de smutsar ned miljön genom att flyga.
Ändå är det just tjejer som Kajsa och Märta som verkar gälla på skolan. Wilma känner sig utanför. Mest av allt önskar hon att någon mer i klassen skulle vara mer som hon, någon som bryr sig mer än bara om de senaste Youtubeklippen. Nu vill hon vara kvar i den här elaka klassen, med alla som säger taskiga kommentarer. Droppen blir när hon redan första skoldagen efter sommaren blir kallad för tönt.
När Wilma kommer hem känner hon att det är dags för förändring. Hon går in på toaletten och börjar klippa av sig håret. Hon färgar det till och med lila med karamellfärg. Nu ska ingen kalla henner för tönt mer!

När hon kommer till skolan nästa dag är det dock inte så många som verkar bry sig om hennes nya stil. Uppmärksamheten riktas istället mot något annat, det har börjat en ny tjej i Wilmas klass. Kanske är det denna vän som Wilma har sökt? Jag gillar den här boken mycket. Det är en bok om mod, att våga vara den som sticker ut trots att det tar emot. Berättelsen är också synnerligen aktuell, den handlar mycket om den klimatångest man som ung kan känna och hur man själv kan påverka så att vi får en bättre miljö på jordklotet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar