måndag 13 maj 2019

När man blir taskig mot de taskiga

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=searchResult_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=161766&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&_searchResult_WAR_arenaportlet_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=0&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=title%3A+%22S%C3%A5+himla+taskigt%22&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&_searchResult_WAR_arenaportlet_arena_member_id=186524583


"Ibland blir man så arg att man bara vill skrika. Så arg att man bara vill ta ett tennisrack och drämma till en viss person". Denne person är Henrietta Nilsson som ofta beter sig som en mobbare. Hon drar ner andra tjejers shorts på gympan och bjuder alla till födelsedagsfest utan Iris, Manda och Lilly. Det är om vänskapen hos de två sistnämnda som denna bok handlar om. Och om mobbning. Vad gör man då med en mobbare? Går man in på mobbarens Youtubekonto och skriver taskiga kommentarer? Det är iallafall vad Manda och Lilly gör. Det känns för Manda och Lilly helt rätt. En mobbare som får känna på sig egen medicin. Samtidigt är de ju lite rädda vad Henrietta ska säga om hon upptäcker att det är de som skrivit de taskiga sakerna.
Livet blir ännu lite mer komplicerat när mobbaren Henrietta dansar tryckare med Mandas bror. Varför gör hon det? När Manda har fullt upp med att fundera över vad Henrietta har i kikaren blir hon dessutom hembjuden till Henrietta. Hon går dit och till sin förvåning beter sig Henrietta riktigt schysst, hon bjuder på gott fika och de spelare roliga tevespel.
Dagen efter frågar Henrietta Manda om hon vill följa med på det jättestora leklandet Mega. Där har Manda aldrig varit. Samtidigt som Henrietta är en mobbare är hon ju lite spännande att vara med. Så Manda tackar ja. Problemet är bara att hon samtidigt måste ljuga för sin bästa vän Lilly om vad hon ska göra.
Ja, ni hör ju själva. Det är bäddat för en riktig konfrontation. Vad händer när hon har ljugit för bästa kompisen Lilly? Kommer hon förlora vänskapen med henne? Och hur känns det att bli vän med en mobbare? Och är inte Manda och Lilly mobbare som skrivit taskiga saker om Henrietta på nätet?
Frågorna är många men som läsare blir man inte besviken. En mycket bra debut om livet i mellanstadiet av Cina Friedner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar