måndag 13 maj 2019

Russin mitt i ramadan ställer till bråk

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=searchResult_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=163159&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&_searchResult_WAR_arenaportlet_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=1&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=m%C3%A5ns+mahdi&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&_searchResult_WAR_arenaportlet_arena_member_id=186524583


Måns och Mahdi Ramadan är den sjätte boken i lättlästa serien om det omaka kompisparet. Serien är skriven av danske Kim Fupz Aakeson och på något sätt är det något danskt över den här boken. Förklaringen till mitt påstående, som är helt ovetenskapligt, kommer senare i inlägget. Berättelsen börjar med att Måns sitter hemma på sitt rum och kollar Youtube. Då plötsligt ringer det på dörren. Måns är så fast i videotittandet att han inte orkar öppna. In på rummet kommer Mahdi som blir erbjuden ett russin från paketet som Måns har bredvid datorn. Mahdi tackar nej. Måns undrar varför och får då förklaringen att det är ramadan och att Mahdi därför som muslim inte får äta något under något från dess att solen går upp tills den går ned igen. Detta gäller under en månad. Att Mahdi inte får äta något tycker Måns är fasligt roligt. Han börjar reta Mahdi och håller fram russinen framför ögonen på honom. Nu börjar vi närma oss det "danska". Jag tror att vi i många svenska böcker skrivna för barn i mellanstadieåldern skulle fått en bra förklaring om vad ramadan är och att sedan ett närmande kan ske mellan karaktärerna i boken. Det sker icke här. Det sägs ju att att våra danska grannar är lite mindre politiskt korrekta än vi svenskar och det kan man nog se prov på här.
Måns retar Mahdi till vansinne för att denne inte får äta och det slutar med att de båda vilt börjar slåss på golvet. Efter kampen kommer mamma in och får då höra av de tilltufsade kompisarna att de har slagits på grund av ett russin. "Man måste nog ha varit med för att förstå", avslutar Mahdi och det är nog min uppmaning också. Läs boken. Den är rolig! Och även lite befriande att barn faktiskt kan bråka om en så banal sak som ett russin trots ett i grunden angeläget ämne.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar