tisdag 14 maj 2019

Viggo och rädslolistan

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=crDetailWicket_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=159430&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&p_r_p_arena_urn%3Aarena_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=0&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=viggo+och+r%C3%A4dslolistan&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DpublicationDate_sort%26direction%3DDescending
Lisa Bjärbo är en mycket mångsidig författare, som har både bilderböcker, faktaböcker för barn, ungdomsböcker och böcker för yngre barn på sin meritlista. Hon har även skrivit flera vegetariska kokböcker och retroböcker om bilderböcker från 50-60- och 70-talen. Viggo och rädslolistan är skriven för lågstadieåldern och kom ut förra året.

Viggo är sju år och bor tillsammans med sin pappa och lillebror Nils. Mamma bor i Danmark och henne träffar Viggo och Nils varannan helg när hon kommer hem till Sverige. Viggo har en hemlighet - han har en rädslolista. På den ritar han saker som han är rädd för och ingen får någonsin se den. Att rita sakerna tar ganska lång tid, det hade gått mycket snabbare att skriva dem, men Viggor har inte lärt sig att skriva än. På listan finns massor av läskiga saker ritade: mörker, mördare, spöken och monster med och utan huvud. Men där finns också otäcka saker som kan hända, som att någon ska komma och ta Nils eller pappa när Viggo ligger och sover, eller att tåget ska krascha när mamma är på väg hem till Sverige. Ja, som ni märker är Viggo en känslig kille som funderar väldigt mycket.

Det har börjat en ny pojke i Viggos klass som heter Malte och som Viggo snabbt blir kompis med. Problemet är bara att Malte är väldigt cool och att han vill göra saker som Viggo inte törs, som att gå bus eller godis på halloween eller titta på skräckfilm. Och Viggo vågar inte säga som det är till pappa, sanningen om hur rädd han är...

För alla ängsliga barn (och vuxna) är det här en bok som sätter fingret exakt på hur det kan kännas att känna sig rädd och osäker. Det är också en bok som tar alla oroskänslorna på allvar. Förutom detta är det även klockren beskrivning av hur en sjuårings vardag kan te sig, med massor av igenkänning både för barn och föräldrar. Och en glad nyhet är att vi snart kan få läsa mer om Viggo - om lite drygt en månad släpps nämligen boken Viggo och mammalivet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar