tisdag 24 augusti 2010

Lättläst för lite äldre läsare


Skuggan av Lee Weatherly handlar om 16-åriga Sarah, som bor med sin pappa. Hon är fet, ful och har inga vänner. Detta skyller hon på sin mamma, som försvann när Sarah var sex år gammal. Ingen förklaring till varför, inte ens ett farväl. Av en slump upptäcker Sarah att pappan har kontakt med mamma och hon bestämmer sig för att hämnas. Mamman bor i grannstaden, så hon är lätt att hitta. Sarah tar bussen dit och bevakar huset på avstånd för att invänta sin chans att få hämnas för alla dessa år sedan mamman försvann.


Två ord är skriven av Tanya Landman och handlar om Matt och hans kompis Jake. De deltar i en lång vandring, tillsammans med några andra kompisar. Det är Jake som tagit initativet till vandringen, då han vill bräcka Lee som han ligger i fejd med sedan många år tilbaka. Under vandringen ska de fundera över den hemläxa de fick innan helgen. De ska komma på de två sorgligaste ord de vet. Matt och Jake kommer på en massa ord de inte tycker om, men inget som är så värst sorgligt. Men vandringen blir inte riktigt som de tänkt sig och efteråt har Matt inga problem med att komma på de två sorgligaste orden...

Två välskrivna och lättlästa böcker för lite äldre läsare. Jag är imponerad över hur mycket komplexa känslor man kan förmedla genom så få ord, med så enkla medel och dessutom lyckas lämna efter tankar hos läsaren kring de val vi gör i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar