fredag 20 augusti 2010

Ondvinter på sommarenDenna sköna sommar har jag läst en hel del bra ungdomsböcker. För att svalka mig i sommarvärmen så läste jag en riktigt kylig serie skriven av Anders Björkelid där del 1 heter just Ondvinter. Det här är ungdomsböcker i genren Fantasy och böckernas omslag är ju bara helt otroligt snygga och löftesrika!

Huvudpersonerna är tvillingparet Sunia (tjej) och Wulf (Kille) och de bor på en gård tillsammans med sin pappa. Deras mamma dog tidigt och de vet inte mycket om varken sin mammas eller pappas bakgrund. Pappan driver jordbruk med varierad framgång men något han verkligen kan är att jaga och det har han lärt ut till Sunia och Wulf. Han själv brukar inte vara ute och jaga men han låter gärna tvillingarna ge sig ut och öva och han menar att det är viktigt eftersom att man inte vet hurdan vintern kommer att bli. Det här med vintern kommer man som läsare förstå har större vikt än vad det först låter som.

Det är när tvillingarna är ute och jagar som de träffar på en vessla som kommer att ge dem den första ledtråden till att de kommer att behöva all magi de kan för att klara sig mot de hot som nalkas. Vesslan, som fastnat i en av deras fällor, mutar dem att lossa honom mot att han ger dem en gåva. Gåvan visar sig vara en dikt eller ramsa och vesslan säger att den kommer att rädda deras liv men hur förstår verkligen inte Sunia och Wulf!


När du förlorat allt,


när eld och snö har blandats,


skall Kejsarkniven skydda dig,


från Vinterkungens hundar.


När allt har tagits från dig,


när du är verkligt ensam,


skall vita stammar dölja dig,


från Vinterkungens män.

Vad som hänt under jakten håller de hemligt för sin far men de tar istället hjälp av den trollkunniga Kist- Maja. Hon håller alltid ett vakande öga över dem, hon berättar aldrig allt utan lär dem små viktiga knep och det visar sig snart att de är utsatta för fara och behöver allt de lärt sig. Vintern som är på väg är nämligen ingen vanlig vinter, den är en Ondvinter. Ondvintern intar människors hjärtan, påverkar hur de är och hur de tänker. Den som tagits av Ondvintern går inte längre lita på, den jobbar för den onde Vinterkungen tillsammans med hans hundar och de fruktade galgmännen. En hemsk händelse tvingar Sunia och Wulf att lämna gården och sakta börjar de få reda på mer om sin bakgrund och att de tillhör ett folk sammanlänkat av Blodet. De är inte några "vanliga" människor och detta förklarar även deras utseende som skiljer sig mot andras.

Det här är verkligen fantasy som faller mig i smaken. Det är gammaldags, vackert och magiskt men samtidigt spännande och fruktansvärt. Dessutom finns det mycket att tänka till om i handlingen och även att diskutera kring böckerna. Tvillingarna har ett speciellt utseende och de tillhör ett folk som skiljer sig mot "vanliga" människor, de möter olika grupper som fungerar på olika sätt och de strider mot det onda. Boken tar upp regler inom grupper, att oliktänkande inte alltid är önskvärt och att det ibland är bra om du försöker tänka utanför normer och regler. Intressant!

Ondvinter är utgiven 2009 och är första delen i serien Berättelsen om blodet , del två Eldbärare utgavs i år och fyra delar ska det bli sammanlagt.

1 kommentar:

  1. Åh, så spännande! Jag har läst lite om de där böckerna och blev intresserad. Nu blev jag inte mindre intresserad. :) //Mia

    SvaraRadera