måndag 16 augusti 2010

Skunk

Jo, den heter så, boken. Skunk. Den är skriven av Sheba Karim och handlar om Nina Khan, som precis som vilken annan tonåring som helst går på high school, umgås med sina vänner och trånar efter den där nyinflyttade snyggingen Asher. Det är bara det att Nina inte är helt vanlig. I den lilla staden Deer Hook sticker hon ut. Hennes föräldrar kommer från Pakistan och har inte helt anammat den amerikanska kulturen, vilket ibland ställer till problem för Nina. Hon får till exempel inte gå ut tillsammans med sina vänner, för vem vet vad som kan hända då? Hon kanske blir helt förstörd? Hennes amerikanska vänner har ju så dåligt inflytande över Nina. Det tycker i alla fall Ninas mamma. Amerikanska pojkar ska man också passa sig för. Det bästa vore om Nina snabbt hittade en lämplig pakistansk pojke att gifta sig med. Och hela tiden får hon finna sig i att bli jämförd med den skötsamma och ruskigt duktiga och intelligenta Sonia, hennes storasyster.

Asher ja. Asher den gudomlige. Som faktiskt pratar lite ibland med Nina. Och Nina får tunghäfta och vet inte riktigt vart hon ska ta vägen och lyckas göra bort sig varje gång. Vad är det han vill egentligen? Han är ju ihop med Ninas värsta fiende, den söta, blonda Serena. Serena med uppnäsan och djurparken som hennes föräldrar äger. Inte kan väl han vara intresserad av mörka plugghästen Nina, med några extra kilon och permanent utegångsförbud (tack vare föräldrarnas misstänksamhet mot allt amerikanskt)?

Jag skrattade gott när Nina bittert konstaterar att den pakistanska hårförbannelsen har drabbat även henne, då hon studerar sin håriga rygg i spegeln. Samtidigt lider jag med henne då hon känner att hon inte passar in. Hon kommer aldrig kunna passa in på samma sätt som hennes bästa vänner Helena och Bridget gör. Vart hon än går sticker hon ut med sitt utseende. Att det dessutom var Asher som uppmärksammade henne på att hon har en hårig rygg gör saken tusenfalt värre. Jag gillar dock Ninas sätt att ta situationen med fattning (även om det gör henne förtvivlad att Asher verkar föredra söta blondiner). Hon anpassar sig, men gör också uppror lite smått mot föräldrarnas strikta regler. Hon vet att det finns saker hon inte kan ändra på, men de hon har möjlighet att ändra vill hon kämpa för.

Jag uppskattar de rappa kommentarerna och den bitvis torra, bitska humorn. Nina har ett speciellt sätt att beskriva sitt liv och gnabbas ständigt med sina vänner. Rolig läsning uppblandad med romantik och lite ångest över trots allt ganska vanliga tonårsbekymmer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar